Gör en intresseanmälan

Kul att du är intresserad av våra utbildningar! Skicka in en intresseanmälan här i formuläret. Vi kommer då att ge dig mer information om våra utbildningar och hålla dig uppdaterad om vad som sker på STI.

Tack!

Din intresseanmälan är mottagen och en bekräftelse kommer att skickas till din mail.

Ansökan & urval

Hur söker jag YH-utbildning och hur går urvalet till?

1. Du skickar in ansökan.
Skicka in din ansökan till oss senast den 8 maj. När du ansöker laddar du upp betyg, intyg och referenser och skickar in. Tänk på att om du saknar ett betyg kan du ladda upp arbetsintyg och andra referenser för att visa din kompetens.

2. Vi gör behörighetsbedömning
Vi går igenom din ansökan för att göra en behörighetsbedömning. Om det är något som saknas meddelar vi dig att du behöver komplettera. Om du saknat betyg i något ämne kan du göra behörighetstest i det ämne du saknar. Klarar du testet blir du behörig för den specifika kursen testet rör. Läs mer om behörighetstester.

3. Du gör urvalstest
Du kan komma att bli kallad till ett urvalstest på STI om det är många som har sökt och är behöriga till utbildningen. Det är mycket viktigt att du kommer på testet eftersom det är poängen från testet som används för rangordning och avgör vilka som blir antagna. Om du inte gör testet får du alltså noll poäng i urvalet och hamnar längst ner i listan.
Urvalstestet består av två delar, ett diagnostiskt test (svenska, engelska och logik/matematik) och ett gruppsamtal. 

Läs mer om urvalstesterna här

 

4. Vi skickar antagningsbesked & Du svarar på beskedet 
Innan midsommar kommer du att få ditt antagningsbesked eller reservplatsbesked från oss. Du måste svara på antagningsbeskedet för att behålla din plats. Sista dagen att svara på beskedet är den 7 juli.

5. Du kallas till upprop 
När du har svarat på antagningsbeskedet kommer du inom kort att få en kallelse till uppstarten. Om du inte kan närvara under uppropet så är det mycket viktigt att du meddelar oss snarast eftersom du annars riskerar att förlora din plats.

 

 

Ansökan öppnar i februari 2018

Nästa chans att ansöka till våra YH-utbildningar är under våren 2018. Ansökan öppnar i februari och är öppen till maj. Sedan börjar utbildningarna i september 2018.

Varmt välkommen att göra en intresseanmälan till våra utbildningar redan nu. Du hittar intresseformuläret längre upp på sidan.

Preparandkurser & behörighetstester

Preparandkurser

Saknar du något betyg? Under våren erbjuder vi preparandkurser för dig som vill söka utbildning hos oss men saknar referenser eller betyg i något ämne som krävs för att bli behörig till utbildningen. 

Webbkurs och självstudier:

 • Webbkurs i matematik (tillfälligt stängd, öppnar igen under våren 2018)
 • För att förbereda dig för testet och preparandkursen i Praktisk Ellära kan du låna boken Ellära av Karl O Persson.
 • För att förbereda dig för testet och preparandkursen i Teknik kan du låna boken Teknik 1 av Johnny Frid.
 • För att förbereda dig för test i Svenska eller Engelska kan du kolla exempel på gamla nationella prov på gymnasienivå i engelska och svenska.

Lärarledda preparandkurser:

 • Matematik - datum kommer till våren 2018
 • Praktisk ellära - datum kommer till våren 2018
 • Teknik - datum kommer till våren 2018

De lärarledda kurserna är vanligtvis 4 dagar + en dag behörighetstest (vilket i regel tar 1-3 timmar). Om du klarar testet uppfyller du behörighetskravet för den specifika kursen även om du saknar betyg i ämnet. En kursavgift på 400kr betalas vid kursstart (endast kortbetalning). Behörighetstestet är kostnadsfritt.

Anmäl dig till kursen genom att skapa ett konto för ansökan och skicka in en ansökan till utbildningen. Sedan går du in under fliken ”Händelser” på ”Mina sidor” och anmäler dig till den preparandkurs du vill gå. (Du kommer att kunna komplettera med ytterligare intyg i ansökan fram till sista ansökningsdag, trots att du redan har lämnat in din ansökan)

Behörighetstester

Saknar du de betyg som krävs för att bli behörig till utbildningen så erbjuder vi behörighetstester i ämnena

 • Svenska (Sv) 
 • Engelska (En) 
 • Matematik (Ma)
 • Teknik (Tk) 
 • Praktisk ellära (El)

Behörighetstester görs på plats hos oss på STI och tar 1h/st. Om du saknar betyg i flera ämnen kan du behöva boka in flera testtillfällen. Datum för tester kommer under våren 2018

Anmäl dig till test genom att skapa ett konto för ansökan och skicka in en ansökan till utbildningen. Sedan går du in under fliken ”Händelser” på ”Mina sidor” och anmäler dig till det datum du vill göra test. 

Hör gärna av dig till elin.kvarnstrom@sti.se om du har frågor.